Ook in de horeca wordt steeds milieubewuster gewerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het menu biologisch of seizoensgebonden is. Daarnaast wordt meer en meer met lokale leveranciers gewerkt. Het is echter ook wel belangrijk om te weten wat met afval wordt gedaan. Dit komt onder andere ook omdat horecabedrijven vaak tweemaal zoveel bedrijfsafval produceren als kantoren. Dat komt vaak bij het restafval terecht. Terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Je kan allerlei dingen doen om beter te managen.
Tegengaan van verspilling
Een belangrijke manier om het afval goed te managen in de horeca, is door verspilling tegen te gaan. Vooral swill is natuurlijk een probleem in deze branche. Dit zijn resten van de maaltijden die gekookt of ongekookt overblijven. Het is belangrijk om dit zo klein als mogelijk te maken. Maar ook is het belangrijk om dit op een goede manier te verzamelen. Dat doe je bijvoorbeeld door voor de juiste bak te zorgen. Daarmee heb je al een belangrijk deel van het probleem aangepakt. Bovendien kan je nog meer doen. Je hoeft niet alleen zelf te kijken naar wat je te veel gebruikt.
Zorgen voor kleinere porties
Het is slim om te bekijken hoe je het formaat van de porties kan terugdringen. Vaak blijkt dat je simpelweg te veel aan de gasten geeft. Het voordeel daarvan is bovendien ook dat het volume van het afval kleiner wordt. Kies je er dan toch voor om de porties zo groot te houden als ze zijn? Dan kan het slim zijn om ook doggybags aan te bieden. Zo kunnen de gasten het deel van de maaltijd dat over is bewaren voor een later moment om nog even van te genieten. Zo zorg je dat er veel minder afval overblijft.
Op de juiste wijze scheiden
Het is belangrijk om op de juiste wijze het afval te scheiden. Dat begint bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste 1100 liter container. Daarin kan voldoende afval zodat het niet door elkaar wordt gegooid. Daarnaast moet je ook kijken naar de verschillende stromen die je in het bedrijf hebt. Zorg dat organisch afval goed gescheiden wordt in een grote container. Dit is goed te verwerken. Zorg ook dat frituurvet en olie op goede wijze worden gescheiden. Dat geldt ook voor glasafval. Daarnaast zijn er ook andere resten van afval. Zorg dat dit bij de bron gescheiden wordt. Zo heb je de grootste kans van slagen.