Een lekkage is uiteraard een zeer vervelend probleem. In de meeste gevallen wordt het pas laat geconstateerd. Bijvoorbeeld de muren, de vloer of het plafond zijn in dat stadium al aangetast. Zodra je dus vochtplekken of schimmel aantreft (of een waterrekening die steeds duurder wordt) is het dus verstandig om zo snel mogelijk een lekdetectie uit te laten voeren.
Soorten lekdetectie
Het is niet eenvoudig om de bron te vinden van de lekkage. Meestal zit het goed verstopt en is niet met het blote oog te vinden. Een lekdetectie specialist kan door de juiste apparatuur in te zetten de lekkage wel opsporen. Hoe dit precies in zijn werking gaat?
De infraroodcamera
Door middel van een infraroodcamera in te zetten is de specialist in staat om lekkages op te sporen in warmwaterleidingen. De infraroodcamera neemt namelijk warmteverschillen waar in vloeren en muren. Op deze manier kan het water dus worden gevolgd tot aan de bron van de lekkage. Dit is een ideale manier om een lekkage op te sporen, omdat je niet meteen de boel hoeft te slopen!
Ultrasone lekdetectie
Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven om de lek op te sporen (en hoef je dus ook niet te slopen!). Dit is ook een methode die redelijk nauwkeurig de locatie van de lek kan vaststellen. Dit gaat via communicatie tussen een zender en een ontvanger welke de verzonden geluidsgolven weer oppikt. Deze geluidsgolven horen wij niet en is ook niet schadelijk voor ons gehoor. Niemand hoeft dus ook de woning/het pand te verlaten!
Vochtmeting/hygrometrie
Dit is simpelweg metingen uitvoeren op materialen om te kijken op welke plekken het meeste vocht zit. Hierbij wordt vaak een Protimeter en een Carbidebom gebruikt. Een Protimeter is een apparaat die vocht in de muur kan lokaliseren en meten. Een Carbidebom is een middel waarmee een proefmonster kan worden genomen in het gebied waar men denkt dat de lek zit.
Druktesten
Er bevindt ergens een lekkage als de druk in de leidingen niet gelijk blijft wanneer deze wordt opgevoerd en weer teruggebracht wordt naar de normale stand. Echter op deze manier kan alleen worden vastgesteld dat er daadwerkelijk een lekkage is. Waar die dan precies zit zal moeten worden vastgesteld met de daarvoor aangewezen apparatuur.
Endoscopie
Hierbij zet men een camera in die binnen in de leidingen of in holle ruimtes de lekkages gaat opsporen. Deze camera wordt een endoscoop genoemd. Deze is met een beeldscherm verbonden zodat je alles kunt zien wat hij tegenkomt. Je kunt ook schermafdrukken maken tijdens de zoektocht. Het is een uitstekend middel die een uitkomst kan bieden bij lekdetectie op plekken die zeer lastig te bereiken zijn. De endoscoop is zeer wendbaar, en vaak niet breder dan 1 cm. Ook is hij vrij lang, meestal zo’n 2 á 3 meter.
Bron: schilder-inutrecht.nl