Het maken van keukenmessen is een eeuwenoude traditie in Japan. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de traditie van Japanse keukenmessen te begrijpen.
Waarom Japanse keukenmessen?
Licht, mooi en scherp. Japanse messen hebben andere eigenschappen dan Europese messen. Ze worden vaak gebruikt door professionele koks, maar ook door hobbyisten die op zoek zijn naar betere kwaliteit.
De voornaamste kwaliteiten
Japans staal bevat een hoger percentage koolstof. Wat ervoor zorgt dat je lemmet zeer scherp kan worden en deze scherpte lang behouden kan worden. Het is dus niet nodig om voortdurend je messen te slijpen. Wist je dat een scherper mes er ook voor zorgt dat je voedsel anders smaakt? Een vlak snijoppervlak geeft een betere, vollere smaak.
Bovendien heeft een Japans mes altijd een uniek ontwerp. Het ziet er heel wat anders uit dan een Europees mes. Het octagonale handvat is mooi en verassend comfortabel. Maar misschien verkies jij toch een rond handvat. Er bestaan zelfs handvaten speciaal voor links- of rechtshandigen.
Doordat het mes verborgen zit in het hout is het handvat iets lichter. Dit zorgt ervoor dat de balans van Japanse keukenmessen meer vooraan ligt. Zodat je meer controle hebt. Je kan er lang mee werken zonder dat je hand vermoeid wordt en
Verschillende designs
De geometrie van Japanse keukenmessen is iets anders dan Europese. Het snijoppervlak of “de buik” van het mes is iets platter. Bij een Europees mes is dit typisch heel erg bol, waardoor je kan snijden met de “rock chopping” techniek. Japanse keukenmessen vereisen een “pull of push” techniek. Maar dat is snel aangeleerd.
Je hebt dus verschillende snijtechnieken. Maar welk mes is juist voor wat te snijden?
In Japanse cultuur heb je vele soorten messen. Er worden in bepaalde gevallen zelfs messen gemaakt voor één specifieke taak. Toch zijn er enkele algemene vormen:
- gyuto: Standaard mes van meestal 21-24 cm
- santoku: Korter mes van meestal 15-18 cm. Een santoku heeft een kenmerkende bolle punt.
- nakiri: Rechthoekig mes, vaak gebruikt voor snijden van groenten.
- sujihiki: Lang mes met één rechte en één schuine kant. Goed voor het versnijden van vlees/vis/sushi/…
- deba: Typisch voor het snijden van vis. Het is een kort en sterk mes.
Opgepast! Japanse keukenmessen zijn niet voor iedereen weggelegd.
Waar Europese messen meestal roestvrij zijn, zijn Japanse keukenmessen dat niet. Ze moeten dus iets beter onderhouden worden. Na het snijden is het aangeraden het lemmet af te vegen met een droge handdoek. Zo vermijd je roestvorming. Na gebruik kan je ook wat mineraal-olie op het mes smeren, wat het roesten tegengaat. Ook het handvat kan deze natuurlijke olie gebruiken om gezond te blijven.
De hogere hardheid van het staal kan er in uitzonderlijke gevallen ook voor zorgen dat het mes beschadigd wordt. Dit gebeurt enkel wanneer je dingen snijdt die je eigenlijk niet mag snijden. Wanneer je kiest voor een dun japans mes met uitzonderlijke hardheid, dan is het beter om er geen noten, botten of andere harde voorwerpen mee te verwerken.
Op zoek naar een Japans keukenmes? Kijk dan op japansekeukenmessen.nl