Damast keukenmessen (ook wel damascus keukenmessen genoemd) kennen hun oorsprong 2000 jaar geleden in Indië. Al gauw maakte ze hun intrede in Japan. Maar wat zijn nu juist damast keukenmessen?
Verschillende afwerkingen
Nadat een mes zijn vorm heeft gekregen en hard gemaakt is in de smeedoven wordt er een vaak nog iets mee gedaan om het esthetisch te maken. Zo heb je een “kurouchi” afwerking. Wat eigenlijk niets meer wil zeggen dan “het zwart van de smeedoven”. Je kan ook “hamerpatroon” hebben. Dit is wanneer er kleine putjes zijn in je mes. Je hebt talloze verschillende afwerkingen maar één van de opvallendste blijven toch damascus keukenmessen.
Hoe wordt het gemaakt?
Damascus keukenmessen worden van een speciaal staal gemaakt. Vroeger in Japan was dit niet goedkoop en moeilijk te vinden. Dus toen gebruikten de vakmannen van damast keukenmessen een dunne laag koolstof. Deze smelten ze tussen het normale staal en hiermee kon een smid laten zien hoe ervaren hij/zij was. De kunst zat erin om een zo dun mogelijke laag te krijgen zodat het goedkoop bleef.
Tegenwoordig kan het staal van damast keukenmessen al iets gemakkelijk gemaakt worden. Met moderne technieken kan het zelfs zo technisch exact gebeuren dat je verschillende patronen kan hebben tot wel honderd lagen. Liefhebbers van messen kiezen vaak voor damascus omdat het iets mysterieus is. Het is bovendien heel uniek want er bestaan geen 2 damast keukenmessen met exact hetzelfde patroon.
Verschillende patronen
Het meest voorkomende patroon van damast keukenmessen is willekeurig. Zeker als het gesmeden wordt buiten een fabriek. Andere bekende patronen zijn het “regendruppelpatroon”, “het verenpatroon” of het “ladderpatroon”. Welk patroon je kiest maakt niet zoveel uit. Het heeft weinig effect op de werking van het mes. Het maakt het zeker niet slechter want het is een extra laag staal.