Thais eten, vele van ons houden er enorm van! Thais eten en wijn is een match made in heaven. Maar een verkeerde wijn kan de smaken en de geuren van de Aziatische keuken doen verminderen. Dit is zeker niet wat wij willen, vergelijk het maar met rode wijn hoofdpijn. Mensen in de Aziatische landen, combineren wijn en eten niet zo vaak met elkaar. Maar sommige wijnen gaan zeker goed samen met deze keuken! Ben jij benieuwd welke wijnen en smaken dit zijn? Blijf dan gauw verder lezen
De smaken
In de Thaise keuken worden meerdere hoofdsmaken gebruikt. Je hebt het vast wel eens geproefd bij het eten van een heerlijk Thais gerecht. Het geheim van de Thaise keuken is, de juiste verhoudingen tussen de ingrediënten. Als dit helemaal in orde is ontstaan de heerlijke smaken en geuren van zo’n gerecht. Door al deze smaken samen in 1x te eten proef je de balans in het gerecht. Het is als het ware een soort van smaakexplosie in je mond.
Zoete smaken
Bij de Aziatische keuken wordt gebruikt gemaakt van kokosmelk en accentueren zuren. Deze ingrediënten zorgen voor de zoete smaak in het gerecht. Bij het combineren van een wijn met een zure smaak bij een zoet gerecht zorgt voor het volgende. De smaken bij elkaar kunnen al snel als te zuur worden ervaren. Daarom raden wij jou aan om bij een gerecht waar zoete smaken in voorkomen, een zoet wijntje te pakken. Dit zorgt zeker voor de perfecte combinatie!
Zure smaken
De ingrediënten die het Aziatisch eten zuur kunnen maken zijn:
- Limoen
- Citroengras
- Tamarinde
Het lijkt lastig om een wijn te kiezen die goed in combinatie gaat met de zure smaak. Echter is dit eigenlijk heel simpel! Ga voor een extra frisse wijn. De frisse wijn zorgt voor het evenwicht in het gerecht en laat de zuren het niet overheersen.
Bittere smaken
Bittere smaken komen over het algemeen ook vaak voor in de Thaise gerechten. Hierbij moet je niet voor een te sterke wijn gaan. Kies voor een milde rode- of witte wijn. Koud smaken ze nog beter! En hoe zit het met rode wijn koelkast? Stel jezelf dit soort vragen om de ultieme smaak nog beter te ervaren! Kijk bij het uitkiezen van de wijn naar het etiket. Zie je er veel tannine bij staan? Laat deze wijn dan maar even achterwege. Tannine zorgt voor een vrij bittere smaak in jouw wijn. Door een bittere wijn met een bitter gerecht te combineren wordt de bittere smaak enorm versterkt en dit willen we natuurlijk niet!