Bij het kopen van een woning weet u met een bouwkundig keuring precies waar u aan toe bent. Ook tijdens onderhandelingen staat u er sterker voor. Maar wanneer kunt u het beste een bouwinspectie uitvoeren? Voor het bieden of na het bieden? Het antwoord is simpel. Een bouwtechnische keuring kan te allen tijde worden aangevraagd. Toch raden onze experts aan om op tactische momenten een bouwkundige rapport te gebruiken. In deze blog wordt uitgelegd hoe het werkt.
Bouwtechnische keuring in het kort
Bij een bouwkundige controle voert een bouwkundig ingenieur een visuele inspectie van de woning uit. Hij kijkt naar de belangrijkste onderdelen en brengt de staat van de woning tot in detail in kaart. Alle bevindingen, inclusief relevante foto’s, worden gedocumenteerd in een bouwrapport dat u ontvangt. Ook krijgt u een indicatie van de achterstallige onderhouds- en servicekosten voor de komende vijf jaar.
Wanneer moet ik het architectuur rapport gebruiken?
Een architect rapport laat u de staat van uw huis weten, waar verbeteringen nodig zijn en de verwachte toekomstige kosten. Hierdoor kunnen wij de prijs van de woning verlagen. Dergelijke rapporten zijn daarom van grote waarde. Maar is het verstandig om het architecten rapport voor of na de bieding te gebruiken?De kunst is om het juiste moment te vinden. Hier is hoe.
Voor het bod
Kortom, we raden aan om een site survey aan te vragen alvorens te bieden. U kunt vervolgens uw biedingen instellen op basis van de resultaten. Je hebt dus een goede reden. Kom je tijdens je inspectie veel verborgen gebreken tegen, dan kun je een lager bod doen en duidelijk aangeven waarom je die keuze hebt gemaakt.
Na het bieden
Als je geen tijd hebt, heb je een tweede optie. Een vervolg voorwaarde is dat het architecten rapport in de (voorlopige) koopovereenkomst wordt opgenomen. Graag bieden onder voorwaarde dat er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd. Dit wordt ook wel een “bod van de bouwheer” genoemd. Als achteraf blijkt dat de verkoper een verborgen gebrek verborgen hield of er simpelweg niet van op de hoogte was, kan de (voorlopige) koopovereenkomst worden ontbonden.