Wie tegenwoordig een keuken koopt kiest vaak tussen een inductie- en een gaskookplaat. Maar wat zijn de verschillen, voordelen en nadelen van beide opties? In deze blog vind je uitgebreide informatie die je ook kunt meenemen naar het adviesgesprek. Ervaar direct de voordelen van koken op inductie door je goed te laten informeren in de keukenzaak.
Voordelen van koken op inductie
De laatste jaren is de inductiekookplaat sterk in opkomst. Deze nieuwe vorm van koken heeft als basis ook elektriciteit maar werkt een stuk anders en dat heeft beslist voordelen ten opzichte van een keramische kookplaat of een gaskookplaat.
Hoe werkt een inductiekookplaat?
In tegenstelling tot een keramische kookplaat die de pan “gewoon” van onderen af verhit net zoals een traditionele elektrische kookplaat werkt een inductiekookplaat anders. Een of meerdere spoelen onder de “pitten” zenden een sterke elektromagnetische straling naar de pan en door de samenstelling van de pan wordt die omgezet naar hitte in de pan. De pannen moeten overigens wel van goed materiaal zijn wat geschikt is voor inductiekoken. Dit kun je als vuistregel checken door te zien of een magneet aan de pan blijft hangen.
Wat is het voordeel van een inductiekookplaat?
Inductiekoken heeft als voordeel dat je geen warmteoverdracht met bijbehorende vertraging hebt. De plaat wordt niet warm, alleen het gerecht wordt warm. Dit verwarmt ook wel weer de pan en daardoor een beetje de kookplaat maar dat is heel gering. Het koken gaat een stuk (tot 40%) sneller dan bij een keramische plaat of gasplaat. Tevens is het energiezuiniger. Je gebruikt namelijk geen duur gas. Bekijk op Energiehunter.nl de huidige gasprijs.
Door de lagere temperatuur van de kookplaat en de pan is de kans op verbranding kleiner, in principe is de plaat “koud” als je de pan wegneemt. Het feit dat de plaat niet wordt verhit van onderen maakt hem beter schoon te maken en neemt de kans op ingebrand vuil af naar bijna nul in vergelijking tot een keramische kookplaat.
Wat is het nadeel van een inductiekookplaat?
Zoals gezegd kunnen niet alle pannen op een inductiekookplaat, en dat kan kostbaar zijn. Tevens is een inductieplaat niet traploos regelbaar, maar heeft 9 of 12 standen. Dit kan onhandig zijn als je een gaskookplaat gewend bent. Als je veel kookt met sudderen moet je zeker een twaalf standen kookplaat nemen. Inductiekoken wordt veel toegepast in huizen in energiezuinige wijken waar geen gasleiding ligt, en los daarvan zal het aandeel van de inductiekookplaten in de komende jaren alleen maar toenemen. De prijzen van een inductiekookplaat liggen iets hoger dan een gaskookplaat.
Gaskookplaat
Nog steeds is de gaskookplaat de meest populaire variant onder de kookplaten. Ondanks de opkomst van andere kook technologieën blijft het overgrote deel van de keukenkopers een gaskookplaat kiezen. Benieuwd naar de voor- en nadelen? Coolblue zette de belangrijkste pluspunten van koken op gas op een rij.
Formaat gaskookplaat in de keuken
De verschuiving die je ziet in de smaak van de consument van vandaag is dat er gekozen wordt voor meer luxe in het koken op een gaskookplaat. Dit houdt in dat er bredere kookplaten worden gekozen oplopend tot meer dan een meter breed. Hierop zitten dan ook meer en grotere pitten in plaats van de vier die je in een gaskookplaat van 60 centimeter breed hebt. Een bredere kookplaat stelt je in staat om meerdere pannen van een wat groter formaat tegelijk op te zetten. Wat ook in de kooktrend van de laatste jaren is opgekomen naast de stoomoven is het wokken. Echter is het voor het goed gebruiken van een wokpan noodzakelijk om de hitte onder de pan breed te verspreiden om ook tegen de zijwand van de wok te kunnen bakken. Dit kan alleen als je een hele brede en krachtige pit hebt, en dat kan in een breder fornuis.