Deze week vullen we ons blog een keer wat anders in. Want naast je eigen keuken thuis, heb je wellicht wel de droom om ergens anders een keuken of café te openen. Heb jij de droom om een eigen café te beginnen? Dat is ontzettend leuk en spannend, maar er komt ook een heleboel bij kijken. Hierdoor zijn er al snel dingen die je over het hoofd ziet, en dat is natuurlijk zonde. In deze blog helpen we je een handje door een aantal dingen op een rijtje te zetten waar je in ieder geval aan moet denken als je je eigen café gaat beginnen.
Jouw café: concept bedenken en inschrijven
Heb je al een leuk idee voor jou café? Of moet je nog een concept bedenken? Het is belangrijk om hier van tevoren over na te denken, en vast te leggen in een ondernemingsplan. Hierin schrijf je al je plannen op, hoe je geld gaat verdienen en hoe je je onderscheidt van concurrenten. Dit kan zijn in stijl, aanbod, etc.
Ook een financieel gedeelte mag niet ontbreken. Verder moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat je een btw nummer krijgt en je gegevens worden doorgestuurd naar de Belastingdienst.
Een locatie zoeken en bestemmingsplan checken
De locatie van je café is ontzettend belangrijk. Je moet een plek hebben waar voldoende aanloop is. Vooral als je café pas net bestaat, zullen mensen nog niet weten dat jij er bent. Je zult het dan moeten hebben van mensen die toevallig langs lopen, dus voldoende aanloop is zeker een belangrijke factor. Ook moet je rekening houden met de huurprijs. Je kunt wel op een perfecte locatie zitten, maar daar zal ook een flink prijskaartje aan hangen. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de concurrentie. Als er al een aantal cafés zitten, is de plek een stuk minder gunstig. Tot slot moet ook het bestemmingsplan bij de gemeente worden gecheckt. Als er plannen zijn om wijzigingen aan te brengen op jouw locatie of in de omgeving, is de locatie misschien wel een stuk minder perfect.
Vergunningen en voorschriften voor je café
Ook moet er rekening worden gehouden met vergunningen en voorschriften. En dit zijn er een heleboel. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de omgevingsvergunning, exploitatievergunning, drank- en horecavergunning, terrasvergunning, muziekrechten en milieuvoorschriften.
Inrichten en rekening houden met hygiëne
Als je een pand hebt gehuurd, is het tijd om dit helemaal naar wens in te richten. Natuurlijk moet het gedeelte waar gasten kunnen plaatsnemen worden ingericht, maar ook de keuken mag niet vergeten worden. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je voldoet aan bepaalde hygiëne eisen. Daarnaast moet het personeel efficiënt kunnen werken in de keuken en moet alle benodigde apparatuur aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een horeca koeling, ovens, serveer accessoires en een spoeltafel.