Heb je een eigen restaurant of andere horecagelegenheid en wil je jouw gasten ook lekkere gerechten serveren? Dan is het belangrijk dat je een keuken hebt en dat je de juiste benodigdheden in jouw keuken hebt om die gerechten te kunnen maken. Zeker als je een grote groep gasten verwacht wil je alles binnen handbereik hebben, zodat je geen uren bezig bent met het bereiden van de gerechten. Maar wat heb je dan allemaal nodig in een horecakeuken? We leggen het je graag uit.
Keukenapparatuur
Natuurlijk heb je een aantal belangrijke keukenapparatuur nodig. Belangrijke apparatuur dat je onder andere nodig zult hebben zijn:
- Oven;
- Koelkast;
- Fornuis;
- Grillplaat;
- Messen;
- Pannen;
- Wasbak;
- Vaatwasser.
Dit zijn zo al een aantal belangrijke benodigdheden om jouw gasten eten te kunnen serveren. Natuurlijk zijn er nog andere handige benodigdheden zoals bijvoorbeeld een chafing dish. Dit is een warmhoudbak en ideaal als je voor een grote groep gasten eten klaarmaakt. Het kan zijn dat je niet alles op tijd af krijgt, waardoor je ‘s middags al begint met koken. Door het eten te bewaren in een chafing dish blijft het warm, waardoor je dus niet alles in één keer hoeft te bereiden.
Veilige vloer
Ook is het belangrijk dat je de keuken van een goede vloer voorziet. Je kunt niet zomaar een vloer in de keuken leggen. Een horecavloer moet namelijk aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het een gesloten oppervlaktestructuur hebben en goed en eenvoudig te onderhouden en reinigen zijn. Ook moet deze voldoen aan de Arbo en Haccp eisen. Zorg voor een antislip vloer, zodat jij en jouw medewerkers niet kunnen uitglijden wanneer er iets op de vloer gevallen is. Er wil natuurlijk nog wel eens iets vallen in een keuken waar hard gewerkt wordt. Zorg er daarom ook voor dat de vloer niet snel kapot kan gaan wanneer er glas of porselein op valt.
Wat staat er op het menu?
Bij het inrichten van de keuken is het ook belangrijk om te kijken welke gerechten jij allemaal op de menukaart hebt staan. Elk gerecht heeft een andere bereidingswijze, waardoor je ook andere benodigdheden nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan snijplanken. Een snijplank waar vis op gesneden wordt, kan vervolgens niet gebruikt worden voor het snijden van biefstuk.
Succes!
Het is natuurlijk ook nog afhankelijk van hoeveel tafels jij in jouw restaurant hebt. Een restaurant die 35 gasten kan ontvangen zal een minder grote keuken nodig hebben dan een restaurant dat 200 gasten tegelijkertijd kan ontvangen. Goed, we hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel en wensen jou veel succes met het inrichten van de keuken!